Новини асоціації

Чому держава не зможе платити гідні пенсії і що змінять пенсійні накопичення на прикладах

Солідарна пенсія не буде забезпечувати навіть достатній рівень доходів, не кажучи вже про гідний. Тому джерела своїх доходів на пенсії треба планувати. І солідарна пенсія має бути навіть не основним серед цих джерел і точно не єдиним. Такий висновок на основі довгострокових розрахунків зробила Тетяна Сальнікова, директорка Всеукраїнського [ ... ]


Понад 19% - золото, 26,5% - іноземні акції: що в портфелях НПФ принесло найбільше прибутків людям у 2023 році

Найбільше доходів майбутнім пенсіонерам у портфелях НПФ у 2023 році принесли акції іноземних емітентів. Про це повідомив Ярослав Савченко, директор Компанії з управління активами "Всесвіт", коментуючи для видання Delo.uaрезультати роботи НПФ за 2023 рік. «Портфелі акцій провідних іноземних компаній, які знаходяться в активах НПФ під [ ... ]


Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Пошук

Новини УААПФ
Зауваження та пропозиції до Положення № 1660

 

 

Шановний Вікторе Івановичу!

 

29 грудня 2009 року на офіційному сайті Держфінпослуг  було розміщено повідомлення про оприлюднення проекту розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Змін до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду» (надалі – Проект змін).

 

Відповідно до статті 9 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” усі зауваження і пропозиції щодо проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу, одержані протягом встановленого строку, підлягають обов'язковому розгляду розробником цього проекту. За результатами цього розгляду розробник проекту регуляторного акта повністю чи частково враховує одержані зауваження і пропозиції або мотивовано їх відхиляє.

 

Розглянувши розроблений Держфінпослуг проект змін, Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів вважає за необхідне надати наступні пропозиції та зауваження до нього.

 

У підпункті 2.1 пункту 2 Проекту змін (пункт 3.3.3 чинного Положення) абзац восьмий залишити в чинній редакції «загальна сума пенсійних коштів учасника фонду на кінець облікового періоду із зазначенням окремо кількості одиниць пенсійних внесків».

 

Відповідно до абзацу третього пункту 4.4.2 Положення сума одиниць пенсійних внесків відображається на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду. Кількість одиниць пенсійних внесків обов’язково повинна бути відображена на індивідуальному пенсійному рахунку учасника НПФ. Зазначення кількості одиниць на індивідуальному пенсійному рахунку учасника НПФ надасть можливість учаснику НПФ визначити суму своїх накопичень шляхом множення кількості одиниць на поточну чисту вартість одиниці пенсійних внесків, а також дозволить учаснику НПФ порівнювати кількість одиниць пенсійних внесків в тому чи іншому НПФ.

 

У підпункті 3.2 пункту 3 Проекту змін (пункт 4.4 чинного Положення) залишити без змін.

 

При веденні обліку пенсійних накопичень з використанням одиниці пенсійних внесків сума чистої вартості активів НПФ має дорівнювати сумі пенсійних коштів на всіх індивідуальних пенсійних рахунках учасників. Будь-яке виключення з цього правила неприпустиме та може призвести до зловживання адміністраторами НПФ при розподілі інвестиційного прибутку (збитку) та навмисного завищення частки прибутку (збитку) від інвестування активів фонду. Неділимі суми, які можуть виникати при розподілі інвестиційного прибутку (збитку), є часткою пенсійних коштів, які належать учасникам НПФ та мають бути обов’язково відображені на індивідуальному пенсійному рахунку.

 

У підпукті 3.3.2 пункту 3 Проекту змін (пункт 4.4.1 чинного Положення) у формулі розрахунку загальної кількості одиниць пенсійних внесків усіх учасників пенсійного фонду внести наступні зміни:

 

показник Вi викласти в наступній редакції:

 

«Ві – сума пенсійних внесків, зарахованих на поточний рахунок пенсійного фонду протягом облікового періоду, а також персоніфікованих та зарахованих на індивідуальний пенсійний рахунок учасника фонду, та сума пенсійних коштів, що надійшли до пенсійного фонду з іншого пенсійного фонду (страховика, банку) на користь учасників пенсійного фонду, зарахованих на поточний рахунок пенсійного фонду, а також персоніфікованих та зарахованих на індивідуальний пенсійний рахунок учасника фонду в обліковому періоді;»

 

При цьому, показник ВПі виключити. Якщо сума внеску персоніфікована та зарахована на індивідуальні пенсійні рахунки учасників, то помилково сплачених сум бути не може. Якщо сума помилково сплачена, вона не персоніфікується, і звісно, не може використовуватись при розрахунку кількості одиниць.

 

Виключення показника ВПі можливо тільки при внесенні змін при визначенні значення  Ві, яке наведене вище.

 

У підпукті 3.3.2 пункту 3 Проекту змін (пункт 4.4.1 чинного Положення) абзац двадцять третій викласти в наступній редакції:

 

«Розрахунок кількості одиниць пенсійних внесків здійснюється адміністратором щоденно за станом на кінець кожного робочого дня. Розрахунок кількості одиниць пенсійних внесків за вихідні та святкові дні здійснюється адміністратором станом на кінець першого робочого дня, наступного за такими днями.».

 

Зазначена редакція забезпечує здійснення розрахунку кількості одиниць пенсійних внесків з урахуванням вихідних та святкових днів і призводить до правильного розрахунку чистої вартості активів пенсійного фонду та чистої вартості одиниці пенсійних внесків.

 

Підпункт 3.2.3. Проекту змін (підпункт 4.4.2 чинного Положення) залишити без змін.

 

Одиниця пенсійних внесків є складовою частиною системи персоніфікованого обліку учасників недержавних пенсійних фондів, обліковим механізмом, який дозволяє об'єктивно та несуперечливо на будь-який момент часу встановити обсяг та динаміку пенсійних накопичень кожного учасника недержавного пенсійного фонду.

 

Обов'язковість обчислення цього показника, при цьому, як кількості так і вартості, встановлена в статті 1 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» (далі – Закон) (визначення чистої вартості одиниці пенсійних внесків), в частинах третій та п’ятій статті 44 Закону, частині першій статті 53 Закону.

 

Пропонуємо включити до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду такі зміни:

 

1) абзац четвертий підпункту 4.4.5 пункту 4.4 викласти в наступній редакції:

 

«Заява, підписана учасником фонду, та копія відповідного договору повинна бути скріплена печаткою адміністратора іншого фонду, страхової організації або банку, завірена підписом його (її) представника, що має відповідні повноваження.».

 

Зазначені зміни дозволять удосконалити порядок і процедуру переведення пенсійних коштів учасника фонду. Така процедура покладає на нового адміністратора відповідальність за ідентифікацію учасника та унеможливлює підроблення його підпису на відповідних документах. Підтверджує наміри учасника про переведення пенсійних коштів до іншого фонду, страхової організації або банку.

 

2) у Додатку 2 до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду (заява про здійснення одноразової пенсійної виплати):

 

а) додати новий рядок наступного змісту:

«Спосіб отримання виплати (вибрати необхідне):

готівковий

безготівковий»

 

Якщо безготівковий – вказувати повністю реквізити, на які адміністратор повинен перерахувати виплату (розрахунковий рахунок учасника, найменування банку, МФО, код ЄДРПОУ і т.д.).

 

б) у рядку паспортні дані крім зазначення серії та номера паспорту зазначити дані коли і ким виданий.

 

3) у Додатку 3 до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду (заява про переведення пенсійних коштів до іншої фінансової установи):

 

а) привести форму заяви про переведення пенсійних коштів до іншої фінансової установи у відповідність до абзацу п’ятого підпункту 4.4.5 пункту 4.4 Положення, вказавши банківські реквізити суб'єкта недержавного пенсійного забезпечення, до якого переводяться пенсійні кошти (частина пенсійних коштів) учасника, найменування, код за ЄДРПОУ, банківські реквізити адміністратора та зберігача такого фонду;

 

б)  у формі заяви про переведення пенсійних коштів до іншої фінансової установи додати новий рядок наступного змісту:

 

«З тарифами про винагороду адміністратору за переведення пенсійних коштів, які буде списано з мого індивідуального пенсійного рахунку, ознайомлений».

 

Оплата послуг адміністратора при переведенні пенсійних коштів до іншої фінансової установи здійснюється учасником фонду відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 55 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

 

Просимо розглянути ці зауваження та пропозиції, за результатами розгляду повністю чи частково їх врахувати або мотивовано відхилити.

 

Також просимо у встановленому порядку поінформувати нас про розгляд цього звернення.

 

З повагою,

 

Виконавчий директор                                                                   М. Міненкова

 
<< Start < Prev 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Next > End >>

Page 120 of 140
© 2007