Новини асоціації

Чому держава не зможе платити гідні пенсії і що змінять пенсійні накопичення на прикладах

Солідарна пенсія не буде забезпечувати навіть достатній рівень доходів, не кажучи вже про гідний. Тому джерела своїх доходів на пенсії треба планувати. І солідарна пенсія має бути навіть не основним серед цих джерел і точно не єдиним. Такий висновок на основі довгострокових розрахунків зробила Тетяна Сальнікова, директорка Всеукраїнського [ ... ]


Понад 19% - золото, 26,5% - іноземні акції: що в портфелях НПФ принесло найбільше прибутків людям у 2023 році

Найбільше доходів майбутнім пенсіонерам у портфелях НПФ у 2023 році принесли акції іноземних емітентів. Про це повідомив Ярослав Савченко, директор Компанії з управління активами "Всесвіт", коментуючи для видання Delo.uaрезультати роботи НПФ за 2023 рік. «Портфелі акцій провідних іноземних компаній, які знаходяться в активах НПФ під [ ... ]


Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Пошук

Новини УААПФ
Комітет підприємців ринку фінансових послуг при ТПП обговорив Концепцію впровадження ІІ (обов’язкового накопичувального) рівня пенсійного забезпечення в Україні під назвою «Починати раніше, накопичувати вільніше»

 


16 листопада 2010 року в Торгово-промисловій палаті України відбулося  засідання Комітету підприємців ринку фінансових послуг  при ТПП України, під час якого обговорювалася Концепція впровадження ІІ (обов’язкового накопичувального) рівня пенсійного забезпечення в Україні під назвою «Починати раніше, накопичувати вільніше», підготовлена спеціалістами Комітету спільно з експертами Академії пенсійної реформи.


У своїй доповіді Голова Комітету підприємців ринку фінансових послуг  Олег Лиховид окреслив роль фінансових установ у розгортанні пенсійної реформи та виклав основні положення Концепції. Зокрема, Олег Едуардович зазначив, що метою Концепції впровадження ІІ рівня пенсійного забезпечення є окреслення основного напряму і переліку дій, необхідних для якнайшвидшого впровадження в Україні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, яке гарантуватиме збалансованість пенсійної системи, а також виплату справедливої пенсії відповідно до стажу та якості праці людини. Для цього у процесі впровадження накопичувальної системи необхідно якнайшвидше законодавчо створити можливість для внесків, мінімізувавши витрати держави, також варто забезпечити створення конкурентного середовища, яке гарантуватиме умови для підвищення якості пенсійних послуг і ефективного інвестування пенсійних коштів в національну економіку. Тому, за словами Олега Лиховида, Комітет пропонує запровадити обов’язкові пенсійні внески в накопичувальну пенсійну систему для тих осіб, які отримали перше робоче місце і мають обрати для накопичень певний фінансовий інститут, який повинен обиратися відповідно до спеціальних вимог, а не Єдиний державний фонд, щоб уникнути монополізму. Також Концепцією передбачено встановити внески до загальнообов’язкової пенсійної накопичувальної системи на рівні 7% заробітної плати, а через 5 років переглянути рівень внесків із урахуванням дохідності пенсійних активів системи. (детально ознайомитися із Концепцією можна на http://www.pension-academy.org.ua)


Під час обговорення Концепції, запропонованої Комітетом підприємців ринку фінансових послуг  при ТПП України член Ради Національної Асоціації НПФ України та Адміністраторів НПФ Олександр Назаренко зауважив, що для ефективного впровадження загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення необхідно нині мати чітку уяву, скільки осіб братиме участь у накопиченнях та яка орієнтовна сума пенсійних активів має інвестуватися на ринку, також має бути окреслено, хто буде платником пенсійних внесків – роботодавець чи фізичні особи.


Юрій Лозовський, Віце-президент Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств України зазначив, що найпершими до ІІ рівня мають залучатися самозайняті та підприємці, але при цьому їх необхідно позбавити нинішніх виплат до Пенсійного фонду України. Йому заперечила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Лідія Ткаченко, яка сказала, аби уникнути банкрутства Пенсійного фонду та позбавлення нинішніх пенсіонерів грошей, платежі до його мають зберігатися для всіх категорій громадян, а у недержавному пенсійному забезпеченні має бути розроблена чітка методика інвестування пенсійних коштів та створений резервний фонд, також на ІІ рівні має бути передбачена й державна пенсія, для тих, хто з-за об’єктивних причин не зможе накопичувати самотужки. Лідія Григорівна також запропонувала Комітету допомогу Інституту у наданні досліджень та розрахунків для більш глибокого аналізу та використання у положеннях Концепції.


Голова Центрального комітету профспілки працівників електроенергетики та електротехнічної галузі України Сергій Шишов висловив думку, що накопичувальна пенсійна система має впроваджуватися та наповнюватися якнайшвидше. Для цього Україні вкрай необхідна політична воля для запровадження загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, адже ситуація із нинішніми пенсійними виплатами доволі складна, а для повноцінного пенсійного забезпечення нинішньої молоді потрібні нові механізми накопичення, наприклад, включення до тарифів (принаймні на електроенергію) відсотка на відрахування до накопичувальної пенсійної системи. Його підтримав Анатолій Михайленко, голова ЦК профспілки спільних підприємств України, який зауважив, що лише сьогоднішні рішучі кроки по впровадженню ІІ рівня пенсійної реформи можуть забезпечити завтрашній успіх у соціальному забезпеченні пенсіонерів і запропонував підтримати пункт 5 Концепції.


Старший міжнародний радник з питань пенсійної реформи проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» Грег МакТаггарт підтримав положення Концепції у частині застосування критеріїв до вибору недержавних пенсійних фондів, які мають обслуговувати громадян при впровадженні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, але зауважив, що ці критерії необхідно розширювати, бо не всі нині діючі фонди мають працювати на ІІ рівні, а лише найпотужніші та найпрофесійніші.


Член Комітету підприємців ринку фінансових послуг при ТПП України Володимир Маковецький підтримав експерта МакТаггарта, зауваживши, що створення Єдиного фонду у нашій державі є неможливим та неефективним та додав, що запропоновану Комітетом Концепцію якнайшвидше необхідно донести до розгляду в органах виконавчої влади.


Наталія Горюк, старший юрист з пенсійних питань проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» відмітила позитивну сторону того, що Академія пенсійної реформи приділяє багато уваги обговоренню пенсійної реформи. Однак стосовно Концепції, - це відхід в сторону. На даний час в такій Концепції нема потреби, бо питання, які в ній відображені є предметом обговорення при доопрацюванні до другого читання законопроекту про запровадження обов’язкової накопичувальної системи (розмір внесків, вік учасників і т.п.). Тому нема потреби відволікати на таку Концепцію центральні органи виконавчої влади, а використати свої можливості саме на доопрацювання законопроекту до другого читання. А головний консультант Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради України Ріта Костенко запросила експертів та спеціалістів з питань недержавного пенсійного забезпечення взяти участь у розробці зазначеного законопроекту.


 
<< Start < Prev 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Next > End >>

Page 108 of 140
© 2007