Новини асоціації

Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Все про пільги з оподаткування внесків до НПФ та виплат з НПФ в 2024 році

Читайте детальний розбір, які пільги з оподаткування мають підприємства і люди, які здійснюють внески до НПФ або отримують виплати з НПФ. Роз'яснення з урахуванням нових цифр відповідно до Закону про Державний бюджет 2024 читайте за посиланням (https://www.vseapf.com.ua/ua/taxation.html).


Виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні

    Колонку Тетяни Сальнікової, директорки Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів, про виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні опублікував польський портал, який є єдиним офіційним джерелом інформації про систему пенсійних накопичень працівників в Польщі (Pracownicze Plany Kapita?owe). Почитати її польською [ ... ]


Пошук

УААПФ виступає проти дублювання звітності у різні державні органи
Tuesday, 21 December 2021 13:30

Про це заявила Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів у листі до Міністерства економіки України.


Фахівці УААПФ підрахували, що на сьогодні фінансові установи – адміністратори недержавних пенсійних фондів (далі НПФ), які надають послуги з адміністрування НПФ, подають до державних органів 22 види звітності щодо своєї діяльності та діяльності недержавних пенсійних фондів, які обслуговують. Звітність подається до органів статистики,  до податкових органів та безпосередньо до  регулятора – Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.


Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено створення «Єдиного вікна» для подання фінансової звітності та консолідованої  фінансової звітності за міжнародними стандартами, які складаються на підставі таксономії за міжнародними стандартами у форматі XBRL та подаються до центру збору цієї звітності - НКЦПФР.


Таким чином, передбачалось, що суб’єкти, які обрали для себе подання звітності на підставі таксономії за міжнародними стандартами у форматі XBRL, будуть подавати один пакет звітності в «Єдине вікно». А всі державні органи, зацікавлені в отриманні цієї звітності, будуть також користуватись Єдиним вікном, та переглядати необхідну звітність.


При цьому, міністерства та інші центральні органи виконавчої мали  переглянути та скасувати ті нормативно-правові акти, що суперечать Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та скасувати необхідність подання  звітності, що дублюється.


Проте, органами статистики, ДПС, НБУ, НКЦПФР не було внесено змін до відповідних нормативно-правових актів, і всі вони продовжують кожен окремо збирати фінансову звітність згідно з вимогами своїх внутрішніх документів у різні строки, а отже маємо на практиці не скорочення кількості звітності, що надається до державних органів, а її збільшення.  

 
Підсумовуючи сказане, УААПФ закликає Міністерство економіки України посприяти реальному (а не на папері) створенню «Єдиного вікна», яке допоможе запобігти дублюванню звітних форм суб’єктами господарювання у різні державні органи та дасть змогу користуватись цією звітністю державним органам та всім зацікавленим особам за потреби.

   
Детально з листом УААПФ до Міністерства економіки України можна ознайомитись за посиланням

 
© 2007