Новини асоціації

Чому держава не зможе платити гідні пенсії і що змінять пенсійні накопичення на прикладах

Солідарна пенсія не буде забезпечувати навіть достатній рівень доходів, не кажучи вже про гідний. Тому джерела своїх доходів на пенсії треба планувати. І солідарна пенсія має бути навіть не основним серед цих джерел і точно не єдиним. Такий висновок на основі довгострокових розрахунків зробила Тетяна Сальнікова, директорка Всеукраїнського [ ... ]


Понад 19% - золото, 26,5% - іноземні акції: що в портфелях НПФ принесло найбільше прибутків людям у 2023 році

Найбільше доходів майбутнім пенсіонерам у портфелях НПФ у 2023 році принесли акції іноземних емітентів. Про це повідомив Ярослав Савченко, директор Компанії з управління активами "Всесвіт", коментуючи для видання Delo.uaрезультати роботи НПФ за 2023 рік. «Портфелі акцій провідних іноземних компаній, які знаходяться в активах НПФ під [ ... ]


Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Пошук

Новини УААПФ
Про Лист УААПФ до Нацкомфінпослуг
Friday, 16 August 2013 10:27

УААПФ узагальнила пропозиції своїх членських організацій щодо внесення змін і доповнень до проекту нового Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду і направила відповідний Лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Текст Листа додається.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Узв’язку з оприлюдненням Нацкомфінпослуг проекту нового Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду, надаємо на Ваш розгляд пропозиції щодо змін та доповнень до окремих положень згаданої вище редакції Положення, а саме:

  1. В пункті 2.1. Положення необхідно виключити абзац 9:

«вибір іншого фонду, куди мають бути передані пенсійні кошти учасників корпоративного фонду, крім учасників накопичувальної системи пенсійного страхування, у випадках, передбачених Законом»;

            Відповідно до п.5 ст. 55 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» зі змінами та доповненнями (надалі Закон) відкритий недержавний пенсійний фонд, до якого мають бути передані пенсійні кошти учасників корпоративного фонду у разі їх звільнення, визначається за рішенням ради фонду. Це не є обов’язки та функції адміністратора недержавного пенсійного фонду.

  1. В пункті 3.6.2.1. підпункт 2, абзац 15 необхідно прописати наступним чином:

«інформація щодо документа, що дає змогу встановити особу, серія, номер, дата видачі та назва органу, що видав такий документ;»

            Відповідно до ст. 9 п. 11 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зі змінами та доповненнями суб’єкти первинного фінансового моніторингу, якими є і фінансові установи з метою ідентифікації фізичних осіб повинні встановлювати дату народження, номер та серію паспорта, дату видачі та орган, що його видав.

            Таким чином, далі по тексту при необхідності використання інформації щодо документа, що дає змогу встановлювати особу, необхідно вказувати повні реквізити цього документу, а саме: серія, номер, дату видачі та назву органу, що видав документ.

  1. В пункті 3.6.2.8 в абзаці 12 «інформацію щодо додаткової угоди» необхідно уточнити, яку конкретно інформацію щодо додаткової угоди облікова картка пенсійного контракту повинна містити. Пропонується наступна редакція:

«інформацію щодо кожної додаткової угоди до пенсійного контракту:

Номер, дата, реквізити операції (або зміст операції) за цією додатковою угодою».

  1. В пункті 3.6.2.11 в абзаці 2 необхідно уніфікувати строк для відкриття облікової картки, а саме виправити на п’ять робочих днів, як це передбачено для відкриття інших облікових карток.
  1. В пункті 3.6.2.11 абзац 8 необхідно прописати таким чином:

«інформацію щодо документа учасника фонду (за наявності), що підтверджують його право на одноразову пенсійну виплату, серія, номер, дата видачі та назва органу, що видав такий документ;

  1. В пункті 3.6.2.11 абзац 9 необхідно прописати таким чином:

«суму пенсійних коштів та кількість одиниць пенсійних активів, що нараховані до сплати як одноразова пенсійна виплата».

            Враховуючи вимоги Закону в частині ведення персоніфікованого обліку у одиницях пенсійних активів та гривнях, необхідно у кожної облікової картці, в якої передбачено наявність інформації про суми пенсійних коштів, вказувати суму в гривнях і кількість одиниць пенсійних активів.

  1. В пункті 3.6.2.12 абзац 6 необхідно прописати таким чином:

«інформацію щодо документа, що підтверджує право спадкоємця на спадщину, дата видачі, назва органу, що видав такий документ, реєстровий номер».

  1. В пункті 3.6.2.12 абзац 18 необхідно прописати таким чином:

«інформація щодо документа, яким підтверджуються повноваження представника спадкоємця на спадщину, дата видачі, назва органу, що видав такий документ, номер (при наявності)».

  1. В пункті 3.6.2.14 невірно визначений термін. Сімейним Кодексом України, а саме ст.69, 70, 71 та ін. визначено термін «поділ майна». Вважаємо за потрібним з метою приведення тексту Положення до діючого законодавства змінити термін «розподіл пенсійних коштів» та «поділ пенсійних коштів» по всьому тексту Положення.

10. В пункті 3.6.2.14 в абзаці 12 дублюється назва фінансової установи, до якої переводяться пенсійні кошти. Ця назва є у абзаці 13 цього ж пункту. Вважаємо за потрібним абзац 12 пункту 3.6.2.14. виключити з Положення.

11. В пункті 3.6.2.15. в абзаці 8 дублюється назва фінансової установи, до якої переводяться пенсійні кошти. Ця назва є у абзаці 9 цього ж пункту. Вважаємо за потрібним абзац 8 пункту 3.6.2.15. виключити з Положення.

12. В пункті 3.6.2.16. в абзаці 12 дублюється назва фінансової установи, до якої переводяться пенсійні кошти. Ця назва є у абзаці 13 цього ж пункту. Вважаємо за потрібним абзац 12 пункту 3.6.2.16. виключити з Положення.

13. В пункті 4.3.2. абзац 19 потрібно викласти у наступній редакції:

«Кількість одиниць пенсійних активів визначається з точністю не менше ніж до четвертої цифри після десяткового знака».

            Кількість одиниць пенсійних активів – це кількісний показник, який у банківської та звичайної математичної практиці розраховується до четвертого знака після коми. Більше, ніж чотири, знаків після десяткового знака у кількості одиниць пенсійних активів недоречно та математично не правильно.

14. Пункт 4.3.3. абзац 9 необхідно викласти у наступній редакції:

«У разі виявлення будь-яких розбіжностей між інформацією, що міститься у відомості персоніфікації, та інформацією, що міститься у системі персоніфікованого обліку та виписці (виписках) з поточного рахунку фонду, розподіл пенсійних внесків за індивідуальними пенсійними рахунками учасників фонду за такою відомістю персоніфікації не проводиться до усунення розбіжностей. При цьому адміністратор протягом одного робочого дня з моменту виявлення розбіжностей зобов’язаний письмово повідомити вкладника фонду (платіжного представника) про необхідність їх усунення, а такий вкладник фонду (платіжний представник) протягом трьох робочих днів з дати надання адміністратором такого письмового повідомлення зобов’язаний усунути розбіжності та надати адміністратору необхідну інформацію. Якщо вкладник фонду (платіжний представник) не подав необхідної інформації, він несе за це відповідальність, передбачену законодавством та пенсійним контрактом, укладеним з таким вкладником фонду, а адміністратор повинен повернути кошти вкладнику на його поточний рахунок, з якого ці кошти надійшли, з обов’язковим повідомленням вкладника щодо причини повернення коштів».

            Пунктом 5 ст. 49 Закону визначено, що усі надходження на поточні рахунки фонду мають бути використані за цільовим призначенням протягом двох тижнів з дати зарахування цих коштів. Тому, виясняти надходження грошових коштів протягом 17 календарних днів, як це визначено у проекті Положення, неможливо, це напряму суперечить вимогам Закону.

15.В пункті 4.3.6.4. абзац 9 «З розрахованої чергової пенсійної виплати адміністратор здійснює розрахунок для утримання оплати адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням зобов’язань за договором про пенсійні виплати на визначений строк. Операція щодо утримання оплати адміністративних витрат відображається на субрахунку з видом операції „06» прописаний некоректно та не відповідає діючим нормативно-правовим актам Нацкомфінпослуг.

Розпорядженням Нацкомфінпослуг № 2541 від 04.12.12 р. «Про затвердження Положення про граничний розмір витрат, пов’язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення» не передбачені адміністративні витрати на проведення виплат на визначений строк. Таким чином, пропонуємо цей абзац видалити, а також видалити по тексту Положення посилання на необхідність списання з рахунку учасника адміністративних витрат, пов’язаних із здійсненням виплат на визначений строк.

16. В пункті 4.3.7. абзаци 5 та 6 не відповідають нормам Закону. Так, п. 1 ст. 66 Закону визначає, що у разі поділу пенсійних коштів у зв’язку із розірванням шлюбу кожен із подружжя може обрати тільки пенсійний фонд або банківську установу, у яку може перевести свої пенсійні накопичення. Таким чином, у абзацах 5 та 6 пункту 4.3.7 необхідно видалити посилання на страхову організацію, а також договір страхування довічної пенсії та викласти їх у наступній редакції:

«Переведення пенсійних коштів (частини пенсійних коштів) учасника фонду, якщо таке переведення відбувається у зв’язку з поділом пенсійних коштів учасника фонду після розірвання шлюбу, здійснюється на підставі спільної письмової заяви колишнього подружжя або рішення суду. Разом із письмовою заявою підписаною заявниками або нотаріально засвідченою копією рішення суду адміністратору подається копія пенсійного контракту, укладеного з новим пенсійним фондом, або договору про відкриття пенсійного депозитного рахунку, для переведення належної частки пенсійних коштів учасника.

Копія відповідного договору повинна бути скріплена печаткою адміністратора пенсійного фонду, до якого здійснюється переведення пенсійних коштів, або банку, завірена підписом його (її) представника, що має відповідні повноваження».

17. В пункті 4.4.3 абзац 2 пропонуємо виключити. Законом передбачено, що ефективність роботи недержавного пенсійного фонду визначається показником зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів за відповідний період. Якщо облік пенсійних накопичень ведеться з використанням одиниці пенсійних активів, як це передбачено Законом, то учасник у будь-який час може підрахувати дохідність недержавного пенсійного фонду, а також свій особистий прибуток (збиток) від інвестування активів недержавного пенсійного фонду.

18. Пункт 4.4.3 абзац 8 суперечить попередньому абзацу та Закону. Пропонуємо абзац 8 та 9 об’єднати та викласти у наступній редакції:

«На вимогу учасника фонду адміністратор зобов’язаний надавати виписку з його індивідуального пенсійного рахунку, при цьому один раз на рік – безоплатно.

Адміністратор також зобов’язаний надавати виписки з індивідуального пенсійного рахунку на письмовий запит учасника фонду за плату, крім випадків, коли ця інформація необхідна учаснику фонду для укладення договору страхування довічної пенсії або договору про виплату пенсії на визначений строк».

19. В пункті 4.4.4. абзац 2 дублюється. Пропонується його виключити, у зв’язку з тим, що той же самій абзац є у пункті 4.4.3. (абзац 10).

20. В пункті 5.2. абзац 13 потрібно викласти у наступній редакції:

«протоколи засідань ради фонду та протоколи зборів засновників фонду, якщо вони зберігаються в адміністратора».

Відповідно до Закону Рада фонду та засновники фонду можуть надавати адміністратору тільки ті протоколи засідань, у яких розглядаються питання стосовно адміністратора фонду. Тому, як правило, в адміністратора протоколи засідань ради фонду та засновників фонду можуть зберігатися вибірково, або не зберігатися взагалі.

21. В Додатку 2 до проекту Положення «Виписка з індивідуального пенсійного рахунку» строку 9 необхідно виключити. При веденні обліку пенсійних накопичень в одиницях пенсійних активів ефективність діяльності фонду визначається при розрахунку показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів.

У кінці виписки, останньою строчкою пропонуємо внести строку:

«зміна чистої вартості одиниці пенсійних активів за період, у відсотках».

            Цей показник буде наочно показувати дохідність недержавного пенсійного фонду та ефективність його роботи.

 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 90 of 140
© 2007