Новини асоціації

Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Все про пільги з оподаткування внесків до НПФ та виплат з НПФ в 2024 році

Читайте детальний розбір, які пільги з оподаткування мають підприємства і люди, які здійснюють внески до НПФ або отримують виплати з НПФ. Роз'яснення з урахуванням нових цифр відповідно до Закону про Державний бюджет 2024 читайте за посиланням (https://www.vseapf.com.ua/ua/taxation.html).


Виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні

    Колонку Тетяни Сальнікової, директорки Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів, про виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні опублікував польський портал, який є єдиним офіційним джерелом інформації про систему пенсійних накопичень працівників в Польщі (Pracownicze Plany Kapita?owe). Почитати її польською [ ... ]


Пошук

Лист до Держфінпослуг

Шановний Вікторе Івановичу!


Українська асоціація адміністраторів недержавних пенсійних фондів (по тексту – Асоціація) ознайомилась з оприлюдненим на веб-сайті Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі – Держфінпослуг) розпорядженням Держфінпослуг від 19.05.2009 № 341 «Про внесення змін до Положення про Консультаційно-експертну раду Держфінпослуг та затвердження її складу» та повідомляє таке.
На думку Асоціації, затверджене цим розпорядженням Положення про Консультаційно-експертну раду Держфінпослуг (по тексту – КЕР) містить менш дієві приписи, ніж попередня його редакція, складено недбало і може негативно позначитись на діяльності КЕР. Це обґрунтовується таким.
В поточній редакції Положення про КЕР скасовано існуючу раніше обов‘язкову вимогу до членів КЕР щодо доброї обізнаності з проблемами ринків фінансових послуг і досвіду у їх розв'язанні. Вважаємо, що обрання членів КЕР без врахування цієї вимоги знизить ефективність роботи КЕР.
Ліквідовано право КЕР обирати робочі органи КЕР. В минулій редакції Положення про КЕР обрання секретаря КЕР здійснювалось самою КЕР. Наразі така функція КЕР ліквідована, а секретар КЕР призначається головою Держфінпослуг одноосібно. На думку Асоціації це не відповідає колегіальному принципу роботи Держфінпослуг, який закріплено частиною першою статті 23 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».
Ліквідовано посади заступників голови КЕР. Це також може призвести до зниження ефективності роботи КЕР.
Преамбула нової редакції Положення про КЕР містить завідомо помилкове посилання на статтю 8 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Ця стаття регулює визначення організаційних правил фінансових установ і не стосується КЕР. На думку Асоціації було б доцільним посилання в преамбулі Положення про КЕР на частину восьму статті 23 цього ж закону, якою визначено, що за рішенням Уповноваженого органу може створюватися Консультаційно-експертна рада, яка є постійно діючим на громадських засадах дорадчим органом, що бере участь в обговоренні проектів документів, які розробляються та/або розглядаються Уповноваженим органом. Склад Консультаційно-експертної ради та положення про неї затверджує Уповноважений орган.

Також не було дотримано колегіальний принцип роботи Держфінпослуг і в іншій частині Положення про КЕР. Зокрема за минулою редакцією Положення про КЕР члени Комісії мали право брати участь в будь-якому засіданні КЕР і висловлювати свою думку на засіданнях. В поточній редакції Положення вони такого права позбавлені.
Вважаємо, що при формуванні кадрового складу КЕР також були допущені прорахунки. Порівняно зі складом, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 07.02.2008 №150, в роботі КЕР припинено участь таких науковців як Кушнір Ю.З., старший викладач Києво-Могилянської академії, Майданик Р.А., доктор юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Мозговий О.М., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри «Міжнародні фінанси» КНЕУ, Посполітак В.В., кандидат юридичних наук, доцент Міжнародного інституту менеджменту «МІМ-Київ», Хоружий С.Г., науковий консультант Українського інституту розвитку фондового ринку КНЕУ, Лібанова Е.М., академік-секретар відділення економіки НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, академік НАН України.
При затвердженні нового складу КЕР зазначеним науковцям не було обрано рівноцінної заміни, із-за чого наукова складова КЕР стала значно слабшою. Це не може не вплинути негативно на ефективність роботи КЕР.
Також зі складу КЕР було виключено представника Асоціації. Це не відповідає приписам пункту 6 розпорядження Держфінпослуг від 19.05.2009 № 341 «Про внесення змін до Положення про Консультаційно-експертну раду Держфінпослуг та затвердження її складу», відповідно до якого до складу КЕР включаються керівники саморегулівних організацій.
Виходячи з викладеного просимо Вас, вельмишановний Вікторе Івановичу:
- вирішити питання щодо удосконалення розпорядження Держфінпослуг від 19.05.2009 № 341 «Про внесення змін до Положення про Консультаційно-експертну раду Держфінпослуг та затвердження її складу» з метою усунення описаних недоліків;
- включити до складу КЕР уповноваженого представника саморегулівної організації - Української асоціації адміністраторів недержавних пенсійних фондів.

З повагою,
Виконавчий директор А.Рукас

 
© 2007