Новини асоціації

Чому держава не зможе платити гідні пенсії і що змінять пенсійні накопичення на прикладах

Солідарна пенсія не буде забезпечувати навіть достатній рівень доходів, не кажучи вже про гідний. Тому джерела своїх доходів на пенсії треба планувати. І солідарна пенсія має бути навіть не основним серед цих джерел і точно не єдиним. Такий висновок на основі довгострокових розрахунків зробила Тетяна Сальнікова, директорка Всеукраїнського [ ... ]


Понад 19% - золото, 26,5% - іноземні акції: що в портфелях НПФ принесло найбільше прибутків людям у 2023 році

Найбільше доходів майбутнім пенсіонерам у портфелях НПФ у 2023 році принесли акції іноземних емітентів. Про це повідомив Ярослав Савченко, директор Компанії з управління активами "Всесвіт", коментуючи для видання Delo.uaрезультати роботи НПФ за 2023 рік. «Портфелі акцій провідних іноземних компаній, які знаходяться в активах НПФ під [ ... ]


Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Пошук

УА АПФ виступає за посилення прозорості діяльності недержавних пенсійних фондів та розширення інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню
Monday, 08 April 2019 10:09

 

Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів звернулась до Нацкомфінпослуг з пропозицією внести зміни до Положення про оприлюднення інформації про діяльність недержавного пенсійного фонду, затвердженого Розпорядженням Державної комісії з питань регулювання ринків фінансових послуг України 16.12.2004 № 3100.   

УААПФ наголошує, що оприлюднювати можна тільки ті річні дані про діяльність недержавних пенсійних фондів, які пройшли аудиторську перевірку та перевірку Нацкомфінпослуг. Інші форми відповідно до Положення 3100 дублюють дані річної звітності, не підтверджені аудитором та можуть містити помилки, що може дезорієнтувати споживача.

Також УААПФ звертає увагу на необхідність закріпити в Положенні 3100 вимоги Постанови КМУ № 913 від 07.12.2016 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)», в яких визначено, що адміністратор НПФ зобов’язаний оприлюднювати щодня на власному веб-сайті (веб-сторінці) інформацію про чисту вартість активів недержавного пенсійного фонду, загальну кількість одиниць пенсійних активів фонду та чисту вартість одиниці пенсійних активів.

УААПФ звертає увагу, що для всебічного аналізу діяльності недержавного пенсійного фонду споживачем недостатньо даних тільки про зміну показника чистої вартості одиниці пенсійних активів за періоди з початку поточного кварталу та з початку поточного року. Недержавне пенсійне забезпечення – це інструмент довгострокового накопичення, тому дані у споживача для аналізу мають бути за більш довгий термін, оптимально з початку діяльності фонду.

УААПФ вважає, що оприлюднення тільки річної звітності про діяльність недержавних пенсійних фондів недостатньо з точки зору контролю за діяльністю фонду з боку споживача. Тому, з метою захисту прав споживача, пропонує зробити обов’язкове щоквартальне оприлюднення звітності.

Підвищити довіру до системи недержавного пенсійного забезпечення можна шляхом максимальної прозорості діяльності недержавних пенсійних фондів, регулярного розміщення простої та доступної інформації про діяльність такого фонду та шляхом надання учаснику-майбутньому пенсіонеру широких можливостей контролювати діяльність недержавного пенсійного фонду та стан своїх пенсійних накопичень.

З повним текстом звернень можна ознайомитись за посиланнями:

   лист до Нацкомфінпослуг

 
© 2007